Przygotowanie mrożonek

Większość naszego społeczeństwa, odpowiadając na pytanie: czy mrożonki stanowią równowartościowy produkt, co świeże warzywa, uważa, że są one produktem o obniżonej wartości. Jak pokazują badania przeprowadzone przez OBOP, duża część osób poddanych badaniu, wyraża opinię, iż mrożonki nie mogą być podstawą pełnowartościowego posiłku.

Są to obiegowe opinie funkcjonujące w naszym społeczeństwie, jednakże nie uwzględniające faktu, iż wszystko wokół nas się zmienia, zmieniają się także technologie dotyczące mrożenia. Oczywistym jest fakt, iż najbardziej wartościowymi są produkty naturalne, świeże i pochodzące ze sprawdzonego źródła.

Jednakże przecież nie zawsze mamy możliwość z nich korzystania, dlatego też musimy wybierać inne, dostępne opcje i z nich korzystać. Gdy dobrze się zastanowimy, co wybrać, owoce i warzywa z supermarketu, które przebyły bardzo długą drogę zanim znalazły się w ich ofercie, czy też mrożonkę, której droga była o wiele krótszą, sami widzimy, iż nierzadko takowe rozwiązanie jest naprawdę dobrą opcją.

Produkt, który poddany ma być procesowi mrożenia, dostarczany jest do producenta bezpośrednio od hodowcy. Nie ważne jest tutaj, czy rozmawiamy o warzywach i owocach czy też rybach.

Ważne jest, że nie musiał on pokonać drogi nie tylko długiej, czyli przechodzić z rąk do rąk, ale także to, iż następowała ona w trakcie sezonu, gdy dostępność była największa. Ważnym jest też fakt, iż firmy zajmujące się produkcją mrożonek do swojej dyspozycji mają wysoce wyspecjalizowany sprzęt, mający za zadanie w krótkim czasie zamrozić określony produkt.

Dzięki temu następuje jak najmniejsza strata wartości odżywczych i witamin.