Jak rozmrażać warzywa

Obniżanie temperatury i tym samym zamrażanie produktów, jest jednym aspektem procesu przygotowawczego, mającego na celu przechowywanie produktów. Ważne jest aby przebiegał on prawidłowo tak aby końcowy efekt, w postaci mrożonki, był pełnowartościowym. Jednakże nie można zapominać o tym, iż w przypadku gdy mrożonka ma spełniać jedno z ważniejszych dla nas zadań, a mianowicie, być szybko dostępnym bogactwem witamin i minerałów, równie ważnym jest sposób jej rozmrażania. Poddane procesowi szybkiego zamrażania, warzywa nie tracą swojego naturalnego koloru oraz konsystencji.

W trakcie niewłaściwego rozmrażania, możemy je niestety pozbawić wspomnianych zalet. Dlatego też, mrożone warzywa, przeznaczone do przygotowania dań, należy wrzucać na patelnię lub tez go garnka jeszcze w stanie zamarzniętym. Wrzucenie bezpośrednio do gorącej wody powoduje, iż nie dopuszczamy do dużej utraty witaminy C. Zupełnie inaczej sprawa się ma gdy chcemy skorzystać w owoców lub warzyw rozmrożonych.

Nie powinniśmy wtedy dokonywać tego procesu w temperaturze pokojowej, a zadbać o to aby odbywało się on w naszej chłodnej lodówce. Takowa procedura przeciwdziała namnażaniu się bakterii, które są niekorzystnymi przecież dla człowieka. Jest to niezmiernie ważne abyśmy posiadali takową świadomość, że produkty poddawane procesowi rozmrażania są idealnym miejsc do ich rozwoju. Lepiej więc poświęcić większą ilość czasu, korzystając z opcji lodówkowej, aniżeli rozmrażać produkty w temperaturze pokojowej.