Jak rozmrażać rybę

Produkty głęboko zamrożone, obojętnie czy są to owoce, warzywa, mięso czy też ryby, zawsze powinny być rozmrażane w ten sam sposób. Tym sposobem jest podwyższenie temperatury, po przez przełożenie ich do lodówki, na najniższą jej półkę. Właśnie ten sposób jest najlepszą metodą doprowadzenia produktów, do całkowitego ich rozmrożenia. Tak powolny proces rozmrażania, przebiegający na lodówkowej półce, pozwala na zachowanie jak najwyższej jakości całego produktu.

Daje możliwość także zatrzymania jego koloru i konsystencji, przy jednoczesnym ograniczeniu rozwoju bakterii. Ten ostatni z elementów jest szczególnie ważny, gdyż stanowi o naszym zdrowiu i ma na nie bezpośredni wpływ. Pamiętać więc musimy, że na wyjętych z zamrażarki produktach, w sposób bardzo szybki namnażają się bakterie. Może nie są one strasznie niebezpieczne, jednakże mogą mieć wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.

W sytuacji gdy w sposób szybki chcemy odmrozić przechowywane ryby, możemy skorzystać z odpowiednich programów, w które zostały wyposażone kuchenki mikrofalowe. Pozwalają one w krótkim czasie, na osiągnięcie temperatury pokojowej i przygotowanie ryby do dalszej obróbki. Oczywistym jest, że mała ilość czasu, którą dysponujemy lub też brak wcześniejszego rozplanowania działań zmierzających do przygotowania rybnego dania, sprzyjają korzystaniu z rozwiązań jakim jest kuchenka mikrofalowa. Gdy czynimy to sporadycznie, to nie jest to rozwiązanie złe, natomiast dobrze było by rozmrażać ryby w sposób najkorzystniejszy dla niej i dla nas samych, a mianowicie w lodówce.