Gotowe dania- fakty i mity

Jak w większości tematów nas dotyczących, także i w kwestii gotowych dań sprzedawanych w formie mrożonek lub też słoikowych wersji, krąży wiele opinii i poglądów na temat ich przydatności, walorów zdrowotnych oraz zawartości. Nie zawsze są one właściwe i prawdziwe, czasami są tylko obiegowe opinie.

Zastanówmy się więc przez chwilę, jakiego rodzaju fakty i mity przypisać możemy do tematu gotowych dań. Najbardziej obiegową i najmocniej wpisaną w nasz mózg, jest opinia skłaniająca się do teorii o bardzo nikłym poziomie dobrych i wartościowych składników, jakie mogą być podstawą dań gotowych.

Oczywiście nie jest ona prawdziwa, ponieważ wszystko zależy od tego, jakiej jakości są produkty będące elementami danego dania i w jakich proporcjach tam się znajdują. Przyjmowanie założenia, że danie gotowe to danie niezdrowe, nie jest słuszne.

Coraz większa ilość dostępnych na rynku dań gotowych jest bardzo dobrze dobrana pod kątem składników, nie tylko w aspekcie smaku, ale także i ilości substancji odżywczych. Coraz częściej konsumenci zwracaja przecież uwagę na to, co spożywają.

Poszukując alternatywy dla klasycznego gotowania wybierają gotowe opcje gwarantujące wysoki próg jakościowy. Mitem jest więc opinia, że dania gotowe są niezdrowe.

Faktem jest to, iż mamy możliwość wyboru takich dań, których składniki nie są przetworzone, a co najważniejsze nie są wzmacniane przez chemiczne dodatki i ulepszacze. To od nas zależy, jaki rodzaj dania gotowego wybierzemy.